2400 км у повітрі: Рекорд з дальності сезонних перельотів встановили крихитні лісові співуни

Крихітні пташки, строкатогруді лісові співуни, виявилися рекордсменами з дальності сезонних перельотів. Щороку ці птахи долають трохи більше 2400 км над Атлантичним океаном.

З настанням перших холодів строкатогруді лісові співуни (лат. Dendroica striata) залишають свої звичні місця гніздування (північ США, захід Канади) і відправляються в трансконтинентальну подорож по океану до Венесуели. За 5 днів шляху вони змушені подолати близько 2400 км і цей марафон є, мабуть, найбільш суворим випробуванням в їхньому житті, оскільки будь-яка зупинка буде дорівнюватися смерті - триматися на воді пернаті не вміють.

Переважна більшість птахів Північної Америки, вирушаючи на зимівлю в Центральну чи Південну Америку, прокладають свій шлях над сушею щоб мати можливість трохи перевести дух, - особливо це стосується дрібних пернатих. Однак Dendroica striata в цьому відношенні унікальні, їх не зупиняють ні значні відстані, ні потужні вітри Атлантики.

строкатогрудий лісовий співун (лат. Dendroica striata)

Як відзначають орнітологи, які брали участь у дослідженні, строкатогрудих співунів вже досить давно підозрювали у скоєнні перельотів по океану, оскільки було відомо чимало випадків, коли цілі зграї цих крихіток сідали на кораблі в Атлантичному океані.

Але таких свідоцтв недостатньо для встановлення факту, тому вченим довелося розробити спосіб якось простежити за міграцією. GPS-маячки були відкинуті відразу з причини занадто великої ваги (навіть 2 грами - це дуже велика ноша для пташки вагою 12 гр). Замість цього на лапки птахам закріпили надлегкі датчики світла, синхронізовані з годинником. Визначати координати в такий спосіб досить просто: на довготу вказує час заходу Сонця, на широту - тривалість дня. Проблема полягала лише в тому, щоб потім відшукати тих 40 пернатих, яким були одягнені датчики.

Навесні, коли птахи повернулися з зимівлі, орнітологи взялися знімати показання датчиків. Виявилося, що свій шлях лісові співуни дійсно прокладають через Атлантику, однак дорогу вони розбивають на дві частини, роблячи запланований перепочинок на берегах Куби або Пуерто-Ріко.

Чому ці крихітні пташки обрали такий складний і небезпечний шлях не зрозуміло. Їм однозначно було б простіше подорожувати над сушею, однак щось змушує їх діяти інакше.

Евгений Мартыненко