Бузковогруда сиворакша

Класифікація бузковогрудої сиворакші
Сімейство Сиворакшеві (Coraciidae)
Рід Сиворакші
Вид Бузковогруда або ластівкохвоста сиворакша (лат. Coracias caudata)
Розповсюдження Східна Африка, головним чином Кенія та Ботсвана. Зустрічаються на відкритих ділянках з невеликою кількістю дерев.
Розміри Довжина тіла: 35-45 см. Розмах крил: до 65 см.
Чисельність і положення виду Чисельні. Вид, що викликає найменші побоювання.

Одразу дві східноафриканські країни обрали цих розфарбованих птахів національним символом. З бузковогрудими сиворакшами, варто зізнатися, за яскравістю оперення і різноманітністю кольорів і дійсно мало хто може зрівнятися. Однак такої честі ці пернаті були удостоєні з інших причин.

Бузковогруда або ластівкохвоста сиворакша (лат. Coracias caudata) - птах середніх розмірів з сімейства Сиворакшевих (Coraciidae), практично всі представники якого мешкають на території африканського континенту.

Опис

Сплутати бузковогруду сиворакшу з якимсь іншим птахом доволі складно. Строкато-бузкова грудка, яскраво-блакитне або лазурове черево, ніжно-зелена потилиця, блідо-коричневі крила зверху і яскраво-сині знизу, а контрасту у все цю бездоганність додають чорні з металевим відливом кінчики пір'я крил і хвоста. Словом, оперення виняткове.

Бузковогруда сиворакша (лат. Coracias caudata)

Сидячи на гілці, сиворакша досить таки схожа, принаймні пропорціями тіла, на значно збільшеного в розмірах горобця: довжина тіла може досягати 45 см. Але варто тільки птаху здійнятися в повітря як подібні аналогії відкидаються самі собою - це справжній господар неба, його крила величезні, а політ граціозний, легкий і впевнений.

Бузковогруда сиворакша (лат. Coracias caudata)

Поширення і положення виду

За останніми оцінками вид є досить численним, а популяції нічого не загрожує. Проте ареал ластівкохвостих сиракш не надто великий і обмежений кількома країнами Східної Африки. Найбільш поширені вони в Ботсвані та Кенії, власне символом цих країн пернате і є.

Бузковогруда сиворакша (лат. Coracias caudata)

Спосіб життя

Лісам сиворакші воліють відкриті простори з невеликою кількістю дерев, рідше зарості високого чагарнику і сільськогосподарські угіддя. Для останніх абсолютно ніякої шкоди вони не несуть, навпаки поїдають багатьох шкідників, зокрема гусінь і комах, чим неабияк допомагають місцевим фермерам. У раціон також входять павуки, скорпіони, а за відсутністю кращого і дрібні ящірки.

По способу життя є гордими одинаками, але все кардинально змінюється після створення пари, половинки якої залишаються вірні один одному до кінця своїх днів. Це напрочуд тихі і в якійсь мірі навіть спокійні птахи... втім прихід шлюбного періоду вносить свої коррективи в поведінку. Намагаючись розчулити представниць слабкого полу самці днями безперервно заводять свої пронизливі й неймовірно гучні трелі, що складаються всього з однієї мелодії. Закінчуються загравання вражаючим повітряним танцем у виконанні залицяльника.

Бузковогруда сиворакша (лат. Coracias caudata)

Розмноження

У кладці як правило 1-3 яйця. У висиджуванні, годуванні і вихованні потомства в однаковій мірі беруть участь обидва батьки. Досягнувши самостійності, у віці 3-4-х місяців пташенята назавжди покидають батьківське гніздо.

Евгений Мартыненко