Червоноборода бджолоїдка

Класифікація червонобородого осоїда
Загін Сиворакшеподібні
Сімейство Бджолоїдкові
Рід Нічні бджолоїдки
Вид Червонобородий осоїд (від англ. Red-bearded bee-eater) або червоноборода бджолоїдка (лат. Nyctyornis amictus)
Ареал Південно-Східна Азія: Малайзія, Таїланд, Індонезія, Бруней. Воліють відкриті місця поблизу водойм.
Розміри Довжина тіла: 30-36 см. Розмах крил: до 42 см. Вага: 60-80 гр.
Чисельність і положення виду Численні. Вид, що викликає найменші побоювання.

Англійська і українська назви цього яскравого екзотичного птаха, які звучать як червонобородий осоїд, є куди більш цікавим і промовистими - всі представники даного виду дійсно мають симпатичну червону борідку і полюють на великих жалких комах. Російськомовне ж - «Краснобородая ночная щурка» крім того, що позбавлене морфологічного сенсу, так ще й вводить в оману - птахи насправді ведуть денний спосіб життя. Ось така «абракадабра».

Червонобородий осоїд (від англ. Red-bearded bee-eater) або червоноборода бджолоїдка (лат. Nyctyornis amictus) - скритний яскраво розмальований птах середніх розмірів з сімейства Бджолоїдкові, що мешкає в тропічних лісах Південно-Східної Азії.

Опис

Досягаючи 36 см в довжину, представники даного виду є самим великими у всьому сімействі. Однак стрункі тіла, довгі вузькі хвости і дзьоби та акуратні крихітні лапки створюють якусь ілюзію мініатюрності. До речі, форма дзьоба, що здається надмірно довгою, насправді виконує найважливішу роль з ловлі ос, бджіл та шершнів і розправи над ними.

Червонобородий осоїд (лат. Nyctyornis amictus)

Забарвлення у червонобородого осоїда вельми яскраве і екзотичне - в їх оперенні присутні 5 з 7 кольорів веселки, причому усі насичених відтінків. Саме оперення не менш цікаве, близько 3/4 тіла птаха покривають найдрібніші пір'я більше схожі на вовну, звичні пір'я у бджолоїдок тільки на крилах і хвості.

Червонобородий осоїд (лат. Nyctyornis amictus)

Довгий вузький дзьоб оберігає птахів від отруйних жал ос і бджіл.

Статевий деморфизм у цього виду відсутній.

Розповсюдження

Головним чином зустрічаються в диких, важкодоступних регіонах тропічних лісів Південно-Східної Азії: Індонезії, Малайзії, Таїланді та Брунею. Гнізда, вірніше сказати нори, що складаються з декількох підземних тунелів, завжди облаштовують біля води, наприклад на крутих піщаних обривах або на високих берегах. В гущавину лісу практично ніколи не залітають.

Спосіб життя

Як вже зазначалося, ці птахи ведуть денний спосіб життя, власне іншого і бути не може, оскільки основу їх раціону складають оси, бджоли і шершні - комахи, які відправляються спати разом із заходом Сонця. Останніх червонобороді бджолоїдки призвичаїлися ловити прямо на льоту, та так майстерно, що повністю уникають шансу опинитися вжаленими.

Червоноборода бджолоїдка (лат. Nyctyornis amictus)

У поведінці спостерігається скритність, можливо навіть надмірна. Ці птахи не люблять уваги людей і всіма силами намагаються не видати себе: полюють із засідки, ховаючись в зеленому листі; пісні практично не співають або співають їх занадто тихо, щоб бути почутими здалеку.

Червоноборода бджолоїдка

Улюблена їжа осоїдів - це комахи, але за відсутністю кращого вони цілком можуть впоратися і з більш грізною здобиччю.

Живуть парами, які формуються назавжди. Зрідка, можна зустріти невеликі колонії, що налічують до 10-15 пар.

Розмноження

Теплий тропічний клімат дозволяє червонобородим бджолоїдкам гніздитися практично цілий рік, але найчастіше шлюбний сезон припадає на період з кінця березня до початку червня. У кладці зазвичай 4 великих яйця, максимум - 6. Їх висиджуванням, потім вигодовуванням і вихованням займаються обоє батьків.

Метки: 
птицы
Евгений Мартыненко