Чубатий арасарі

Таблиця: класифікація чубатих арасарі
Загін Дятлоподібні
Сімейство Туканові
Рід Арасарі
Вид Кучерявий або чубатий арасарі (лат. Pteroglossus beauharnaesii)
Ареал Південно-західна частина бассейну Амазонки. Розповсюджені у вологих реліктових лісах з великою кількістю фруктових дерев.
Розміри Довжина тіла: 40-45 см. Вага: 190-280 г. Размах крил: до 55 см.
Чисельність та положення виду Багаточисельні. Вид, який викликає найменші побоювання.

Ці екзотичні птахи з Амазонії можуть похвалитися не тільки неймовірно гарним оперенням, яке переливаються всіма кольорами веселки, величезними різнокольоровими дзьобами, але і вельми рідкісною прикрасою - чубчиком з кучерявих, блискучих, немов відполірованих воском, пір'їнок.

Чубатий або кучерявий арасарі (лат. Pteroglossus beauharnaesii) - птах середніх розмірів з сімейства туканових загону дятлоподібних, що мешкає у вологих лісах вздовж течії Амазонки.

Опис

Чубаті арасарі як і інші представники цього екзотичного роду досить відчутно відрізняються від решти туканових птахів: по-перше, вони більш стрункі і дещо менші - довжина тіла 40-45 см, вага - 190-280 г; по-друге, розфарбовані куди яскравіше; по-третє, у них менше дзьоби, але великі розкішні хвости.

кучерявий арасарі (лат. Pteroglossus beauharnaesii)

Оперення гідно окремої згадки. Мало який птах може похвалитися забарвленням відразу з 8 кольорів: чорного, білого, жовтого, червоного, оранжевого, бордового, зеленого і блакитного. Причому все це буйство фарб чудово гармонує між собою і створює неповторний образ. Але головна і сама помітна частина "екстер'єру" кучерявого арасарі - симпатична шапочка з закрученого у вигляді кучерів пір'я, воно так сильно переливаються на світлі, що здається зробленим з глянсового пластика додатково відполірованого воском.

кучерявий арасарі (лат. Pteroglossus beauharnaesii)

Ступінчастий хвіст, як правило, повністю чорного кольору, але іноді його прикрашає широка біла поперечна смуга. Хвіст настільки довгий, що птахи укутують їм себе як ковдрою під час ночівлі.

Ареал

Природний ареал даного виду простягається вздовж південно-західної частини басейну Амазонки, між річкою Мадейра на сході, рікою Шінгу на півдні і самою Амазонкою на півночі. Царина арасарі - це вологі реліктові ліси багаті фруктовими деревами.

чубатий арасарі

Незважаючи на те, що Pteroglossus beauharnaesii зустрічаються дуже рідко вид є численним.

Спосіб життя

Чубаті арасарі живуть невеликими групами, що налічують від 5 до 8 особин. Вранці вся група вирушає на пошуки стиглих соковитих фруктів, які становлять основу раціону. Проте в душі кожного арасарі мабуть живе справжній хижак - помітивши залишене без нагляду гніздо, ці птахи не втратять можливості поласувати маленькими пташенятами.

чубатий арасарічубатий арасарі

Це досить гучні птахи, їх присутність в тій чи іншій частині лісу завжди видає характерний 5-ти нотний спів «і-і-я-а-к», яке чітко чутно на відстані до 400 метрів.

кучерявий арасарі (лат. Pteroglossus beauharnaesii)

Ближче до вечора птахи повертаються в гніздо, яке облаштовують у дуплах широких дерев.

Розмноження

Кладка складається з 3-4 яєць, які батьки висиджують по черзі, іноді їм у цій нелегкій справі допомагають інші члени групи. Пташенята з'являються на світ голими і сліпими. 1,5-2 місяці вони будуть повністю беззахисними і залежними від батьків. Вихованням і вигодовуванням молодняка, що цікаво, займається вся сім'я, тобто всі 5-8 птахів. У віці 3-х місяців пташенята вирушають на пошуки їжі разом з усіма.

Евгений Мартыненко