Дворогий калао або птах-носоріг

Дворогий калао (лат. Buceros bicornis) - дуже великий екзотичний птах з роду гомраїв сімейства птахів-носорогів. Завдяки барвистому зовнішньому вигляду, значним розмірам і ні з чим не порівнянним кудкудаканням це пернате стало негласним символом тропічних лісів південно-східної Азії.

На батьківщині гомрай відомий як великий індійський носоріг. Сьогодні вже ніхто точно не пам'ятає чому птицю так прозвали, але причин на те було кілька. По-перше, дворогі калао - це дійсно такі собі носороги пташиного світу. За розмірами з ними мало хто зрівнятися: довжина тіла часто доходить до 1,5 метри, розмах крил трохи перевищує цей показник. По-друге, і без того величезний дзьоб має два великих рогоподібних відростка. По-третє, їх спів - це щось особливе, він являє собою неймовірно гучне кудкудакання або рев, який розноситься по всьому лісу.

Дворогий калао

Дворогий калао . Фото: Joachim S. Müller em >

Калао мешкають у верхньому ярусі тропічного лісу, по душі їм густі крони дерев, на яких вдосталь плодів упродовж цілого року. Улюблені ласощі - це солодкі фіги, в їхніх пошуках гомраї часто вздовж і поперек прочісують верхівки дерев, досить вміло і граціозно перебираючись з гілки на гілку, не дивлячись на чималі розміри.

Дворогий калао

Фото: Lip Kee

Незвичайна форма тіла, великі закруглені крила і довгий широкий хвіст надають польоту дворогого калао особливу грацію. У польоті великого індійського носорога можна навіть сплутати з грифом.

Buceros bicornis

Фото: Michael Gillam

Часто можна спостерігати, як пари або невеликі зграйки парять низько над лісом у пошуках їжі. Помітивши щось їстівне, птахи не завжди сідають на дерево, зірвати плід вони можуть прямо нальоту.

Buceros bicornis

Фото: Gary Kinard

Поширений вид на території Південно-Східної Азії (за винятком Калимантана, острова Ява, Індонезії, Філіппін ) і вузької прибережної смужки в Західній Індії.

птах-носоріг

Фото: Peter Ericsson

Найбільш цікава особливість Buceros bicornis пов'язана зі способом виведення потомства. Самка настільки сильно турбується про безпеку малюків, що готова в прямому сенсі замурувати себе в дереві. Вибравши відповідне дупло, самка починає закупорювати його за допомогою матеріалів, які приносить їй самець. Зазвичай це гілки, сира земля, перегнилі фрукти. Будматеріали матуся скреплює власним послідом. Висохла суміш виходить напрочуд міцною. У гнізді залишається тільки крихітний отвір, через який самець буде приносити їжу своїй половинці, а згодом й пташенятам.

Самка перебувати в добровільному ув'язненні протягом приблизно 2,5-3,5 місяців: за цей час вона встигає висидіти яйця і виходити малюків. Коли пташенята зміцніють, матуся своїм чудовим дзьобом розбиває стіну і все сімейство вибирається в дикий світ. Там їх вже чекає батько, який за цей час неабияк охляв. Самка ж навпаки погладшала і по-гарнішала: в період ув'язнення вона змінила все пір'я на крилах і хвості, а надлишок їжі дозволив їй набрати трохи ваги.

Евгений Мартыненко