Ефіопський їжак

Таблиця: класифікація ефіопського їжака
Семейство Їжакові
Рід Вухасті їжаки
Вид Ефіопський їжак (лат. Paraechinus aethiopicus)
Ареал Північна Африка
Розміри Довжина тіла: 15-25 см. Вага: 400-700 грамів
Чисельність та положення виду Багаточисельні. Вид, що викликає найменші побоювання

З чотирьох видів їжаків, що мешкають в Африці, ефіопський, мабуть, найцікавіший. Ці маленькі хижаки володіють декількома абсолютно унікальними для сімейства їжакових особливостями: вони з легкістю переносять високі температури, посуху і можуть довго обходитися без їжі, а в разі зовсім важкої скрути можуть впадати в сплячку в будь-яку пору року.

Ефіопський їжак (лат. Paraechinus aethiopicus) - маленький хижий ссавець з сімейства їжакових роду вухатих їжаків.

Опис і зовнішній вигляд

Перше, що кидається в очі при погляді ефіопського їжака це великі чорно-сірі вуха, вони не більше ніж у інших представників роду, проте не звернути на них увагу важко. До речі, вони не тільки допомагають орієнтуватися в просторі, а й відповідають за відведення зайвого тепла.

Ефіопський їжак (лат. Paraechinus aethiopicus)

Paraechinus aethiopicus - їжак середніх розмірів, довжина його тіла коливається від 15 до 25 см, маса від 400 до 700 грам. Статевий деморфизм відсутній, єдине - самці трохи більші. Шкіра на коротких лапках у молодих особин рожевого кольору, але в міру дорослішання вона темніє поки не стане повністю чорною. Черево, горло, щоки і лоб покриті білою м'якою вовною. Мордочка прикрашена темно-сірою маскою, що робить звірка схожим на кумедного розбійника.

Ефіопський їжак (лат. Paraechinus aethiopicus)

Голки дещо довші і більш міцні, ніж у їжака звичайного, який водиться в помірних широтах. Це ймовірно еволюційний хід з метою захисту від отруйних африканських плазунів.

Ареал і спосіб життя

Зустрічаються головним чином на Аравійському півострові, а також на узбережжі Перської затоки, в Єгипті, Тунісі, Судані, пустелі Сахара і само собою в Ефіопії. Воліють пустельні і напівпустельні регіони зі скелястими ландшафтами, нерідко зустрічаються біля оазисів та на узбережжях.

Ефіопський

Організм ефіопського їжака максимально пристосований до життя в екстримальних умовах. Його нирки скорочують до мінімуму втрату дорогоцінної вологи. Великі вуха відводять надлишок тепла. Без їжі він може обходитися до 10 тижнів, без води - до 2-3 тижнів. А у випадку, коли видобутку зовсім немає або погода занадто спекотна може впасти в вимушену сплячку на місяць-півтора.

Активний переважно вночі. Приносить велику користь, полюючи на отруйних змій, павуків і скорпіонів, а також шкідницьку сарану, за що шанується місцевими жителями. Голки добре захищають від укусів навіть великих змій. Відрізняється надзвичайної ненажерливістю, за один раз може з'їсти до половини своєї ваги.

Ефіопський їжак (лат. Paraechinus aethiopicus)

Вдень відсипаються в покинутих лисячих норах або в ущелинах скель, скручуючись в щільний клубок, щоб хижаки не мали змоги підібратися.

Розмноження

Оскільки ефіопські їжаки ведуть одиночний спосіб життя, а територія однієї особини може бути вельми значною, то парі щоб знайти один одного під час шлюбного сезону доводитися йти на хитрощі - виділяти потужний специфічний запах.

Потомство приносять раз на рік. Вагітність триває 30-40 днів. Новонароджений їжачок важить всього 8-9 грам, він голий, сліпий і глухий. На 4-му тижні відкриваються очі, а з під шкіри прориваються голки. У віці 2-х місяців малеча стає самостійною. У природі живуть близько 10 років.

Евгений Мартыненко