Хоботна собачка Петерса

Класифікація рудоплечої хоботної собачки
Сімейство Стрибунцеві або Слонові землерийки (лат. Macroscelididae)
Род Хоботні собачки
Вид Хоботна собачка Петерса (лат. Rhynchocyon petersi)
Ареал Кенія, Танзанія. Острови Занзибар та Мафія
Розміри Довжина тіла: 22-30 см. Маса: 500 граммів
Чисельність та положення виду Малочисельний. Вразливий вид.

Почати опис цієї дивної істоти, в першу чергу, хочеться з того, що до собак воно не має абсолютно ніякого відношення. Насправді хоботна собачка Петерса - це ссавець з сімейства стрибунцевих,також відомого як слонові землерийки, яке значно ближче до гризунів. А настільки дивна назва дана цій тварині, як і іншим представникам роду, його першовідкривачем, німецьким натуралістом Вільгельмом Петерсом.

Опис

Рудоплеча хоботна собачка (лат. Rhynchocyon petersi) - найбільший вид в роді, довжина тіла становить від 22 до 30 см, маса - близько 0,5 кг. Довгий голий хвіст досягає 25 см. Ключових відмітних ознак у виду два: витягнута, схожа на хобот мордочка і темно-руде забарвлення, яке градієнтом переходить від носа до хвоста. Лапки тонкі й довгі, задні помітно довше, що дозволяє тварині здійснювати потужні стрибки.

Рудоплеча хоботна собачка (лат. Rhynchocyon petersi)

Взагалі, хоботна собачка Петерса - дуже дивна тварина, це ніби гібрид кількох абсолютно різних тварин, що викликає своїм виглядом неоднозначні асоціації. Голова - щось середнє між головою слона і польової миші. Ноги як у антилопи. Кігті як у медведя барибала. Хвіст щурячий. За способом пересування це чи то кішка, чи то кенгуру...

Ареал

Сучасний ареал виду надзвичайно малий і представлений вузької прибережної смужкою, що проходить від південного сходу Кенії до північного сходу Танзанії, а також двома маленькими прилеглими островами: Занзибаром і Мафією. Найчастіше зустрічаються в густих тропічних лісах, рідше - вздовж пагорбів з більш менш густими заростями чагарнику.

Спосіб життя

Рудоплечі хоботні собачки живуть виключно на землі, як і інші представники цього незвичайного роду. Не дивлячись на довгі і гострі кігті лазити по деревах вони не вміють. Проте здатні досить швидко бігати і високо стрибати.

хоботна собачка Петерса

Активні у світлий час доби, в основному вранці і ввечері, коли не дуже спектоно. Полюють в основному на великих комах і молюсків, але розміри дозволяють впоратися і з дрібними хребетними. Полуденну спеку пересиджують в гніздах, норах або де доведеться. На нічліг можуть залишатися в тимчасовому гнізді, на спорудження якого йде мінімум часу і матеріалу.

хоботна собачка Петерса

Цікаво, що вид є моногамним - пари створюються один раз і на все життя. Однак назвати їх сімейною парою не можна, єдине спільне їхнє заняття - заведення і вигодовування потомства, в решту часу кожен партнер живе своїм життям: сам видобуває їжу, сам будує приватне гніздо... Одна пара займає досить велику територію, яку буде ретельно захищати від посягань інших особин.

Розмноження

Самки готові до зачаття впродовж всього року, але як правило це не трапляється частіше декількох разів на рік. У посліді всього 1-2 дитинчати. У віці 2-х тижнів малюки стають повністю самостійними і змушені назавжди покинути батьківський будинок. У природі хоботкові собачки живуть 4-5 років.

Евгений Мартыненко