Різнобарвний розписний малюр

Таблиця: класификація різнобарвного розписного малюра
Семейство Малюрові (лат. Maluridae)
Рід Розписні малюри
Вид Різнобарвний розписний малюр (лат. Malurus lamberti)
Ареал Австралія
Розміри Довжина тіла: 14-15 см. Маса: 6-11 грамів
Чисельність та положення виду Багаточисельні. Вид, що викликає найменші побоювання

Різнобарвний розписний малюр (лат. Malurus lamberti) - маленька яскраво-оздоблена пташка з сімейства малюрових, що мешкає практично повсюдно на території Австралії.

Опис і зовнішній вигляд

Розміри птаха становлять близько 14-15 см в довжину, причому більша частина припадає на довгий майже вертикальний хвіст, який складений всього з декількох великих пір'їнок. Маса коливається від 6 до 11 грам.

Самець різнобарвного розписного малюра

Самець різнобарвного розписного малюра має таке яскраве забарвлення тільки 6 місяців на рік, впродовж шлюбного сезону. Фото: Kael Seddon.

Статевий деморфизм виражений дуже яскраво, як і у інших представників роду розписних малюрів. Самки і пташенята у віці до року за винятком червоного дзьоба пофарбовані в непримітні сіро-бурі або коричневі тони. Самці мало того, що буквально переливаються яскравими і контрастними фарбами, так ще й завдяки особливій будові деяких пір'їв відбивають сонячне світло не гірше дзеркала, - все це просто необхідний джентльменський набір для залицяння за примхливими представницями прекрасної статі. Однак яскраве оперення самців тримається тільки протягом шлюбного періоду, який триває до 6 місяців: з перших днів весни і до кінця літа. Після завершення залицянь самці різнокольорових розписних малюрів поступово линяють і перетворюються на таких же непримітних на тлі австралійських пісків пташок як і самки.

Самка Malurus lamberti

Самка Malurus lamberti мало чим примітна: маленька сіра пташка з довгим виразним хвостом. Фото: Jeremy Ringma

Ареал різнобарвного розписного малюра

Різнобарвні розписні малюри - ендеміки Австралії. По території континенту поширені практично повсюдно крім південно-східного і південно-західного узбереж, винятком не стали навіть посушливі пустельні регіони в центрі материка. Однак з куди більшим ентузіазмом ці птахи селяться в областях з кам'янистим покриттям і великою кількістю густих чагарників (акація, мюленбекія, еремофіла), де можна надійно сховатися від хижаків і сильних вітрів.

Поведінка і соціальна організація

Поведінка і соціальна організація розписних малюрів і різнокольорових зокрема досить дивна і незвичайна. Живуть і гніздяться вони маленькими групами до 10 особин, що складаються з однієї постійної пари і кількох помічників, які в основному зайняті охороною території, але також допомагають виховувати пташенят. Соціально Malurus lamberti моногамні, тобто пара зберігається протягом усього життя, але в той же час вони мають безладні статеві зв'язки - і самець і самка регулярно шукають пригод на стороні.

Різнобарвний розписний малюр

Самець і дві самки. Фото: Aviceda.

Якщо малюри не зайняті пошуками їжі, то найімовірніше вони зібралися всією родиною, сівши ближче один до одного на одній гілці, і чистять прегарне пір'я ближнього сусіда. У спекотні літні дні M. lamberti ховаються від спеки в покинутих норах мілких ссавців.

Харчування

Харчуються малюри виключно комахами. Полюють тільки у високих чагарниках, вміло перестрибуючи з гілки на гілку; на землю в пошуках їжі спускаються вкрай рідко. На годівлю відправляються з першими променями сонця і часто на весь день.

Розмноження та залицяння

Самці різнокольорових розписних малюрів справжні джентльмени. Роздобути розташування самок вони намагаються не тільки характерним і вельми милозвучним співом, танцями та демонстрацією свого яскравого оперення, а й підносячи дамам яскраві жовті квіти.

Шлюбний період починається з приходом весни і закінчується з останніми днями літа. Гніздо, звите з довгої трави і павутини підвішується в густій ​​непроглядній кроні на висоті більше 1 метра. Самка відкладає 3-4 яйця, з яких всього через 14-16 днів вилуплюються крихітні неоперені пташенята. Вихованням і вигодовуванням молодняка зайнято все сімейство, батьки в трохи більшому обсязі. Через місяць пташенята стають відносно самостійними і в змозі самі роздобути собі їжу. Через рік вони покидають рідну групу і формують власну зграйку або примикають до чужої.

Евгений Мартыненко