В США знайшли бактерії, які здатні виробляти водень із цукрів

В Мильному озері, що знаходиться недалеко від Вашингтона, США, виявили новий вид бактерій які виробляють водень з навколишнього середовища. Автор відкриття, біолог Мелані Морміле вважає, що у цих мікроорганізмів є величезний промисловий потенціал в якості природних виробників водню.

Доктор Мелані Морміле є визнаним експертом з мікробної екології та біології екстремофілів, істот, які живуть і розмножуються в навколишньому середовищі з екстремальними умовами. Тому дослідження було в першу чергу спрямоване на пошук нових видів екстремофілів і більш детальне вивчення вже відомих бактерій.

Мильне озеро було не випадково обрано об'єктом досліджень. Ця водойма займає перше місце в світі за різноманітністю мінерального складу, в результаті чого рівні солоності і кислотності тут надзвичайно високі. Простіше кажучи, це ідеальне місце для пошуку екстремофільних бактерій.

Мильне озеро, штат Вашингтон, США

Мильне озеро. Відразу кидається в очі практично повна відсутність рослинності і ніби обпалені кислотою берега... Проте навіть у такому середовищі є життя.

Найбільш цікавим і безумовно найбільш значущим відкриттям став новий вид бактерій, якому вчені дали ім'я Halanaerobium hydrogeninformans. Цей мікроскопічний організм здатний природним шляхом виробляти водень і 1,3-пропіленгліколь (пропандіол), у процесі переробки цукру, одержуваного з целюлози.

Зазвичай я займаюся дослідженням загальної мікробної екології екстремофіл, але унікальні особливості Halanaerobium hydrogeninformans спонукали мене все до нових і нових досліджень.

Розповідає Мелані Морміле, що займає пост професора біології в Міссурійському університеті науки та технологій.

Подальша робота також принесла свої плоди. Команда біологів встановила, що нові бактерії цілком можуть використовуватися для промислового виробництва водню, який вже в недалекому майбутньому може і в принципі повинен прийти на зміну паливу з вуглеводнів. Втім, щоб налагодити подібне виробництво піде не мало часу і ресурсів, але потенціал у нього досить серйозний. Поки ж справа обмежилася парою патентів.

Більш детально ознайомитися з результатами досліджень М. Морміле та її команди можна ознайомитися в науковому журналі Frontiers.

Евгений Мартыненко