Ранкові співи

черные журавли
Robert, http://robertr.35photo.ru/

Насправді крики чорних журавлів важко назвати співом навіть з дуже великою натяжкою, вони швидше схожі на гучний гусячий регіт, словом, звуки не з приємних. Однак, своїми криками чорні журавлі нікому не докучають. Ці птахи гніздяться у важкодоступних заболочених і лісостепових регіонах Якутії, Хабаровського краю і Амурської області РФ. Місця їх проживання, мабуть, були по-справжньому недоторканими, тому що залишалися невідомими аж до 1974 року.

Чорні - найменші у всьому загоні журавлеподібних, висота дорослого птаха становить близько 1 метра при масі 3,75 кг. Проте, скромні розміри вони з легкістю компенсують ефектним зовнішнім виглядом, чорними перами з металевим відливом і прегарним пухнастим хвостом.

На жаль, чорні журавлі ще й одні з найрідкісніших птахів. Їх загальна чисельність оцінюється приблизно в 9400-9600 особин, у зв'язку з чим вони занесені до Червоної Книги Росії та Червоної Книги Міжнародного Союзу Охорони Природи зі статусом «Вразливий вид».